MLADÝ JEČMEN, JEČMENNÁ TÁVA, BARLEY GRASS, YOUNG BARLEY
Ječmenná tráva je považována z výživového hlediska ze všech zelených trav za nejhodnotnější.
Obsahuje 18 aminokyselin z 20 včetně 8 esenciálních, tedy těch jež si tělo neumí vyrobit samo.
Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin, ze kterých je tvořena každá buňka lidského organismu a jsou tak nepostradatelné pro buněčnou tvorbu, regeneraci a celkově pro zachování veškerých životních funkcí organismu.
Mladý ječmen dále obsahuje řadu aktivních enzymů, které jsou základním katalyzátorem téměř všech chemických procesů probíhajících v našem těle.
Vědci se shodují na tom, že člověk se rodí s určitou zásobou enzymů, která se v průběhu života vyčerpává a tělo stárne.
Nicméně toto vyčerpávání enzymatické zásoby lze zpomalovat jednak vyhýbáním se potravě a způsobu života, který je na spotřebu enzymů náročnější, jednak konzumací na enzymy bohaté stravy.
A tou je živá rostlinná strava, tedy strava, která nebyla znehodnocena tepelnou, chemickou ani jinou úpravou jež enzymy likviduje nebo potlačuje jejich aktivitu.
Mladý ječmen dále obsahuje široké spektrum vitamínů a minerálů a dalších hodnotných látek. Mezi nejdůležitějšími možno zmínit vysoký obsah betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek.
Mladá ječmenná tráva obsahuje 11x více vápníku než kravské mléko, 7x více vitamínu C než pomeranč a 5x více železa než špenát.
Z našeho pohledu je ovšem největším přínosem mladého ječmene jeho obsah chlorofylu.
Studie prokazují vliv chlorofylu na stimulaci růstu tkání a tvorby červených krvinek.
Nejzajímavější je podobnost molekuly chlorofylu s molekulou hemoglobinu – krevního barviva.
Testy byl rovněž prokázán jeho vliv na redukci vstřebávání karcinogenů v trávicím traktu.
Mladý ječmen má výrazný alkalizující efekt v lidském těle.
Většina v současné době konzumované stravy způsobuje v lidském organismu kyselou reakci a překyselené tělo je živnou půdou pro řadu chorob a mikrobů.
Naše buňky nejsou schopny správně fungovat, pokud se vnitřní pH hodnota nepohybuje v poměrně úzkém rozpětí.
Mladý ječmen obsahuje bazické minerály jako je sodík, draslík, vápník a hořčík, které díky svému zásaditému charakteru pomáhají kyselé prostředí v těle neutralizovat a tím přispívají k optimálním funkcím organismu.
Z mladého ječmene byly dále izolovány látky, které prokázaly velice účinné antioxidační vlastnosti a mohou tak přispět v prevenci proti rakovině a dalším chorobám.
Mladý ječmen je tedy vskutku jednou z nejvýživnějších potravin, je to opravdový koncentrát živin neboli ‚superfood‘. PROHLÉDNOUT V ESHOPU