MAKA HORSKÁ, ŘEŘICHA PERUÁNSKÁ, PERUÁNSKÝ ŽENŠEN, MACA, LEPIDIUM MEYENII walp
Maka roste pouze v některých částech Peru. Areál přirozeného rozšíření je omezen na nevelkou pustinnou oblast náhorních plošin centrální oblasti Peru ve výškách 3800-4800 m. n. m. Oblast, ve které se vyskytuje je vysokohorský terén s kamenitou půdou, ostrými větry a studeným počasím. S těmito podmínkami se Maka za tisíciletí existence ztotožnila a přizpůsobila se danému klimatu. Je celoroční dvouletá rostlina malého vzrůstu, dorůstá výšky 15 cm. Má polodlouhé listy, vytváří charakteristický, 15-30 cm dlouhý řepovitý podzemní orgán (bulvu), tvořený dužnatým hlavním kořenem nápadně připomínající tuřín. Jeho zbarvení je velmi proměnlivé a kolísá od bílé, přes nažloutlou, načervenalou až po šedou a fialovou. Ze středu listové růžice vyrůstá druhým rokem lodyha nesoucí hroznovité květenství. Má specifickou sladkou chuť a aroma. Kořen maky je častí, která se ve fytoterapii - bylinné terapii používá.
Traduje se legenda, že v době největšího rozkvětu říse Inků konzumovali válečníci maku před válečnými taženími, aby se zvýšila jejich síla a udatnost. Po dobytí města však bylo užívání zakázáno, aby byly ochráněny ženy poražených nepřátel před zvýšenou pohlavní aktivitou vítězů. Jeden z prvních španělských kolonizátorů, Juan Tello de Soto Mayor, údajně přijal od domorodců "plody" této rostliny jako cenný dar. Z této doby také pocházejí záznamy o používání maky jako platidla při výměnném obchodu. S tím, jak španělští kolonizátoři pronikali do stále vyšších nadmořských výšek, setkávajli se častěji s problémem nedostatku vhodné pastvy pro koně a skot. Navíc vlivem ztížených podmínek klesala u zvířat prudce i jejich výkonnost a plodnost. Na doporučení domorodých obyvatel začali Španělé krmit koně makou a zaznamenali výrazné zlepšení. Zároveň si všimli, že domorodci nepoužívají maku jenom jako krmivo pro hospodářská zvířata, ale tvoří i poměrně vysoký podíl jejich jídelníčku. Používaní maky jako potraviny se mezi kolonizátory příliš nerozšířilo, ale již v této době si ji cenili jako účinné afordiziakum.
Už před více než 2000 lety byla základní součástí jídelníčku původních obyvatel starého Peru, kteří využívali její schopnostik posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a síly.
Maca obsahuje 60-70% sacharidů včetně vlákniny, zanedbatelné množství tuku a 10-14% vysoce kvalitního rostlinného proteinu, složeného z 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních.
Maca je velmi významným zdrojem minerálů a to především rostlinného vápníku, železa, draslíku a jodu, a obsahuje dále organickou síru, zinek, mangan, hořčík, fosfor, selen a měď.
Co se týče vitamínů, obsahuje vysoký podíl vitamínu C (20g pokryje denní doporučenou dávku), niacinu a vitamínu B6, a obsahuje i řadu dalších B vitamínů, včetně malého množství B12.
Maca je rovněž bohatým zdrojem fytosterolů – rostlinných sterolů schopných odbourávat špatný cholesterol (jako jedna z jejich mnoha funkcí).
Vědecké výzkumy prokázaly a potvrdily pozitivní vliv na plodnost a posílení libida, celkovou podporu sexuálních funkcí a impotenci.
Po celém světě se rovněž užívá k léčení či zmírnění menstruačních a menopauzálních obtíží. Občas se jí i přezdívá‚přírodní viagra‘, pro její afrodisiakální účinky a schopnost léčby frigidity.
MAKA A VÝŽIVA NEMOCNÝCH A REKONVALESCENTŮ
- dodává potřebnou energii
- pomáhá při získávání psychických sil nezbytných pro úspěšnou léčbu onemocnění
-navrací a posiluje vitalitu
- usnadňuje hojení ran
- pomáhá při farmakologické léčbě i u novotvarů a AIDS
- mírní účinky chemoterapie, radioterapie (zamezuje vypadávání vlasů po chemoterapii a následně urychluje jejich růst)
- zabraňuje ztrátě hmotnosti a pomáhá při její opětovnému získávání MAKA A ALKOHOLIZMUS, TOXIKOMÁNIE
- regeneruje síly organizmu poškozeného alkoholizmem, narkomanií a nadměrným užíváním léků
- zmírňuje následky nadměrného požití alkoholu MAKA A OSOBY VYŠŠÍHO VĚKU
- zpomaluje proces stárnutí
- zachovává svěžest organismu i pokožky
- osvěžuje paměť
- posiluje sebevědomí a psychiku
- zachovává dobrý zrak a sluch
- mírní deprese, psychické vyčerpání, neurózy
- udržuje pevnost kostí a sílu svalů
- pomáhá při nespavostiMAKA A SEXUÁLNÍ PROŽITEK
- stimuluje sexuální aktivitu člověka
- reguluje činnost hormonálních žláz
- zvyšuje sexuální kondici a pomáhá ji zachovat celý život
- pomáhá při impotenci, zvyšuje libido a vitalitu
- má pozitivní vliv na tvorbu a jakost spermií
- pomáhá při léčbě neplodnosti žen i mužů MAKA A ŽENSKÉ ZDRAVÍ
- dodává energii a psychický komfort při potížích v menopauze
- eliminuje návaly a depresivní nálady
- při menstruačních nepravidelnostech
- vyvažuje činnost hormonálního systému těla MAKA A SPORTOVNÍ VÝŽIVA
- oblíbená součást jídelníčku vrcholových sportovců (vysoký obsah výživných látek získal pro maku označení "přírodní anabolikum"
- rychle a snadno regeneruje organizmus po namáhavém tréninku
- sportující osoby snadněji zvládají fyzickou únavu a překonávají vyšší zátěže
- má vynikající vliv na vytrvalost, dodává organizmu energii
- podporuje rozvoj kostního a svalového systému sportovců
- zmírňuje stres spojený se závodní činností
- zabraňuje nadměrnému opotřebení kloubů a šlach při trénincích
- pomáhá při správném vývoji kostí, svalů a šlach MAKA A GURMÁNSTVÍ
- pro své vynikající chuťové vlastnosti se používá jako přísada do jídel (saláty, krémy, pudingy, moučná jídla)
- čerstvý kořen bývá zapékán v popelu jako sladký brambor, sušený je skladován a posléze vařen v mléku nebo vodě
- v Peru je populární i džem z maky. Kořen má svou specifickou sladkou chuť a aroma
Vlastnosti: Afrodisiacký, anabolický, imunostimulační, steroidální, výživový (nutriční), protiúnavový, protistresový, pro podporu plodnosti, tonizující.
Dosud nejsou známy žádné vedlejší účinky či negativní efekty.
Prášek lze konzumovat samostatně tak jak je, rozpustit jej ve vodě, či přidávat do ovocných koktejlů, čerstvých šťáv, rostlinných mlék, polévek, ovocných salátů, jogurtů, pudingů či zejména do různých dezertů a sladkých kreací.
Dodává lehce mléčnou konzistenci i chuť, mírně nasládlou a jemně nahořklou, a proto se hodí ji přiměřeně dosladit například za studena zpracovávaným sirupem z agáve.
V Peru se tradičně pije jako ohřátý teplý oslazený nápoj.
Dávkování: maximální doporučená dávka 2g na 1kg tělesné váhy
Účinky a užití maky:
- posilující prostředek
- navrací a posiluje vitalitu a zvyšuje odolnost organismu
- při léčbě nádorových onemocnění (mírní vedlejší účinky radioterapie a chemoterapie)
- hojení ran
- urychluje regeneraci, vyživuje kosti, šlachy a svaly
- mírní stres, deprese, neurózy, chronickou únavu
- zlepšuje paměť
- léčí anémii, tuberkulózu, nechutenství
- pomáhá při kožních onemocněních a akné
- brání vzniku osteoporózy a podílí se na její léčbě
- při léčbě neplodnosti žen i můžů
- harmonizuje stav organizmu v období menopauzy
- stimuluje sexuální aktivitu
- při vysoké fyzické i psychické námaze
zdroje:
PubMed - Lepidium meyenii a menopauza, 2,