ESHOP

.: TOP KATEGORIE .:

Adaptogeny

Afrodiziaka

Ajurvéda

BRAHMIHILLS (Bacopa) 60 Vegan kapslí | Herbal Hills

Antidepresiva

Byliny

Čaje, nečaje

Spirulina Bio 300 tablet | Hanoju

Detoxikanty

Green soul food

Doplňky stravy

SHIITAKE houbičky 50g-1kg

Houby léčivé

BetaGlukan BIOcell 90 kapslí á 360mg | Mycomedica

Imunostimulanty

Superpotraviny

Konopné semínko celé 200g-1kg

Sušené plody

Uvedené články a popisy slouží pro informační a vzdělávací účely. Informace jsou sepsány na základě vědeckých studií(člověk, zvíře, in vitro), klinické zkušenosti nebo tradičního využití. Pokud chcete použít byliny a doplňky stravy k léčbě konkrétních nemocí, poraďte se s lékařem.


Nedejme si přírodu


Podporuje mojeID


Přírodní zdroje vitamínů

Vitamíny jsou součásti naší stravy, které jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. Podílejí se při získávání energie ze sacharidů, tuků a bílkovin. Vitamíny se též účastní tvorby hormonů, enzymů a krvinek. Jelikož si náš organismus většinu vitamínů nedokáže sám vyrobit, je důležité zásobovat organismus vitamíny zvenčí. Jak pestrá má být naše strava, aby dodala do těla všechny potřebné vitamíny?

Vitamín A či betakaroten (provitamín A)
Mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky, žluté ovoce, vejce, mléčné produkty, rybí tuk, játra, sladkovodní řasy chlorella a spirulina

Vitamín B1 (thiamin)
Maso, vnitřnosti, vaječný žloutek, mléko, ryby, ořechy, řeřicha, česnek, pšeničné klíčky, celozrnná mouka, luštěniny, pivovarské kvasnice, rýžové otruby, sójové boby, ovesné vločky, většina druhů zeleniny

Vitamín B2 (riboflavin)
Mléko, játra, ledviny, sýry, ryby, vajíčka, jogurt, zrniny, dýňová semena, mandle, ořechy, listová zelenina, avokádo

Vitamín B3 (niacin, niacinamid, kyselina nikotinová, nikotinamid)
Ryby, libové maso, výrobky z celozrnné pšenice, pivovarské kvasnice, játra, obilné klíčky, vejce, arašídy, bílé drůbeží maso, avokádo, datle, fíky a švestky

Vitamín B6 (pyridoxin)
Pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (Natural), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka, listová zelenina

Vitamín B12 (kobalamin)
Játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty, miso a další kvašené potraviny.

Vitamín B13 (kyselina orotová)
Syrová zelenina, syrovátka, podmáslí

Vitamín B15 (kyselina pangaminová)
Žloutky, mozeček, srdce, listová zelenina, kvasnice, obilné klíčky, lecitin

Kyselina listová (folacin, folát)
Tmavé zelené listy zeleniny, mrkev, kvasnice, játra, žloutek, meruňky, avokádo, dýně, fazole a celozrnné obiloviny

Inositol
Játra, pivovarské kvasnice, fazole, mozeček a srdce, grapefruit, hrozny, obilné klíčky, melasa, arašídy a zelí

PABA (kyselina paraaminobenzoová)
Játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky a melasa

Kyselina pantotenová (pantotenol, vitamín B5)
Maso, játra, pivovarské kvasnice, ledviny, zrniny, rýže, otruby, obilné klíčky, ořechy, kuřecí maso a melasa

Vitamín C (kyselina askorbová)
Čerstvé ovoce a zelenina, zvl. paprika, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolice, brambory a květák

Vitamín D (kalciferol, viosterol, ergosterol)
Rybí tuk, mořské ryby, vaječné žloutky, máslo, mléko a mléčné výroby

Vitamín E (tokoferol)
Margariny, paprika, kukuřice, rajčata, vejce, játra, za studena lisované oleje, obilné klíčky, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby

Vitamín F (nenasycené mastné kyseliny, linolová, linolenová a arachidonová kyselina)
Rostlinné oleje, slunečnicová, lněná a dýňová semena, obilné klíčky, sójové boby, ořechy, avokádo a mandle

Vitamín K (menadion)
Květák, sója, rybí tuk, listová zelenina, jogurt, žloutek, saflorový olej, olej ze sójových bobů, chaluhy

Vitamín P (bioflavonoidy - rutin, hesperidin)
Pohanka, černý rybíz, třešně, hroznové víno, bělavá dužina citrusových plodů. Meruňky, borůvky, šípky, brokolice

Vitamín T
Sezamová semena, vaječný žloutek

Vitamín U
Syrové zelí

 

 

NDEyYT