ESHOP

.: TOP KATEGORIE .:

Adaptogeny

Afrodiziaka

Ajurvéda

BRAHMIHILLS (Bacopa) 60 Vegan kapslí | Herbal Hills

Antidepresiva

Byliny

Čaje, nečaje

Spirulina Bio 300 tablet | Hanoju

Detoxikanty

Green soul food

Doplňky stravy

SHIITAKE houbičky 50g-1kg

Houby léčivé

BetaGlukan BIOcell 90 kapslí á 360mg | Mycomedica

Imunostimulanty

Superpotraviny

Konopné semínko celé 200g-1kg

Sušené plody

Uvedené články a popisy slouží pro informační a vzdělávací účely. Informace jsou sepsány na základě vědeckých studií(člověk, zvíře, in vitro), klinické zkušenosti nebo tradičního využití. Pokud chcete použít byliny a doplňky stravy k léčbě konkrétních nemocí, poraďte se s lékařem.


Nedejme si přírodu


Podporuje mojeID


GOJI - PLODY DLOUHOVĚKOSTI


Wolfberry - Kustovnice čínská

(Lycium chinense, Licium barbarum, wolfberry, Chinese wolfberry, Gojiberry, Goji, gouji ,qou- qi- zi,kugicha, kukoshi)


Kustovnice čínská je již od nepaměti nedílnou součástí jídelníčku obyvatel Himalájských hor. Není jisté, kde Goji získalo své jméno, ale nejvíce pravděpodobné je, že podle názvu oblasti Gojal, kde bylo podhůří Himalájí nejvíce lemováno touto zázračnou rostlinou. Tajemství pěstování rostliny Goji, bylo předáváno z generace na generaci obyvateli z této úrodné oblasti i do ostatních údolí. Rostlina se během let rozšířila do Tibetu, Číny, Indie a Mongolska. 

V současné době rozlišujeme dva základní typy plodu GOJI:

  • první se nazývá LICIUM CHINESE, které roste zejména v provincii Hebei (Che-pei), která je součástí Čínské lidové republiky. Vyznačuje se červeno-oranžovou barvou a obsahuje větší množství semínek.

  • druhým typem, mnohem rozšířenějším je LICIUM BARBARUM, které je pěstováno v mnoha regionech Asie, Mongolska, ale snad nikde není tak rozšířené jako v provincii Ning-xia, která se nachází podél Žluté řeky v západní části Číny. Kde se jak známo lidé dožívají nejdelšího průměrného věku na Zemi. V Evropě byla poprvé popsána v roce 1830 lordem J. Harvym.


  • ČÁSTI - SLOŽENÍ A FARMAKOLOGIE

    Kustovnice čínská je snad nejvýživnější plodem na naší planetě, její plody obsahují 18 druhů aminokyselin šestkrát více než včelí pyl, včetně 8 esenciálních aminokyselin (jako izoleucin a tryptofan). Bobule obsahují až 21 stopových minerálů (jedněmi z hlavních jsou zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Kustovnice čínská - wolfberry je bohatým zdrojem karotenoidů včetně beta-karotenu (více beta-karotenu než má mrkev), nejvíce ze všech známých potravin nebo rostlin na Zemi. Bobule obsahují 500krát více vitaminu C na váhu než pomeranče. Wolfberries také obsahují vitamíny B1, B2, B6 a vitamin E. Zralé plody obsahují asi 11 mg železa na 100gramů, kyselinu linolovou (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperon, solavetivon), tetraterpenoidy (zeaxanthin, physalin) a betain (0,1 %). Bobule Wolfberries obsahují polysacharidy, které posilují imunitní systém. Jeden polysacharid nalezený v tomto plodu byl deklarován jako silný růstový stimulant (jedná se o látku, která podporuje sekreci lidského růstového hormonu v podvěsku mozkovém). 

    TRADIČNÍ POUŽITÍ

    Plody kustovnice čínské se odedávna používají pro posílení krvetvorby,odstranění chronických dýchacích obtíží,předcházení cukrovce,zlepšení zraku a jako hepatoprotektiva látky zlepšující činnost jater odedávna je popisována jako zdroj vyživujících vlastností pro krev, kterou velmi obohacují. Vlastnosti kustovnice tonizují játra a ledviny a zvlhčují plíce. Jsou používány jako léčebný prostředek při sklonu k souchotinám nebo hubnutí spojeného s žízní (zahrnující cukrovku v počátečním stavu a tuberkulózu), závratě, rozmazané vidění, sníženou zrakovou zaostřenost a chronický kašel. 

    Jestliže připravujeme odvar (čaj připravený povařením plodů ve vodě), užívá se 6 -18 gramů plodů pro denní dávkování, po dobu jednoho až tří měsíců, což je typická perioda pro průběh terapie. Kustovnice čínská se tradičně při léčení atopického exému který se většinou spojuje s alergickými projevy kůže a dýchacího systému a zánětu žaludku standardně užívá pacient celé plody při obsahu 10ti gramů v každé dávce a to dvakrát denně před jídlem (po dobu dvou měsíců). Při léčení cukrovky se jedí podušené bobule v dávce 10 gramů a to třikrát denně (podušení plody změkčuje). Denní dávky v rozmezí 10 – 30 gramů je typickým léčebným užíváním v Číně. 

    JAK PROBÍHÁ FUNKČNÍ PROCES

    Obzvláště silná koncentrace polysacharidů v kustovnici posiluje schopnost těla v boji proti nemocem a to aktivací proteinů v imunitním systému. Její antioxidační carotenoidy a flavonoidy chrání tělo před poškozením volnými radikály, které mohou zapříčinit i nemoc a stárnutí. Karotenoidy zvláště betakarotén, prekursor (výchozí částice) vitaminu A, rovněž zlepšuje vidění. Kromě toho bobule mají signifikantní obsah vitamínů (B1) (thiamin) (B2) riboflavin, vitaminu C – asi 73 mg na 100 gramů sušeného plodu kustovnice. Plody rovněž obsahují betain – alkaloid , který napomáhá vyrábět cholin, sloučeninu, která posiluje játra. Stopové prvky minerálů, které jsou v tomto plodu, jako zinek a selen, také přispívají k podpoře imunitního systému. Železo napomáhá vytváření červených krvinek a zabraňuje anemii, zinek napomáhá vyrábět a obnovovat buňky, selen spolu s vitaminem E spolupracuje na prevenci poškození buněk volnými radikály. 

    UŽÍVÁNÍ

    Kustovnice je dostupná hlavně jako sušené bobule, chutí připomínající něco mezi sušeným jablkem, šípkem a rozinkou. Povařte jednu malou hrst bobulí ve vodě po dobu 15 minut a udělejte odvar nebo bylinný čaj. Denní dávka asi 60 sušených plodů. 

    UPOZORNĚNÍ

    Plody kustovnice nemají žádné toxické účinky. Avšak osoby s vysokou teplotou by ji neměly užívat, protože kustovnice může vyživovat i bakterie a viry, které zapříčinily teplotu. Jako mnoho plodů, také kustovnice může způsobit řídkou stolici , takže osoby trpící na průjmy by ji neměly užívat.

    25 POZITVNÍCH VLIVŮ WOLBERRIES NA LIDSKÝ ORGANISMUS

    1) Silný antioxidant, který chrání tělo před účinky předčasného stárnutí, díky své schopnosti mírnit negativní působení volných radikálů.
    2) Přispívá k ochraně imunitního systému. Dodává tělu energii a sílu, zejména v době, kdy je tělo oslabeno a bojuje s nemocí.
    3) Napomáhá udržet normální krevní tlak a posiluje tak činnost srdce.
    4) Blahodárně působí na podporu mozkové činnosti a paměti.
    5) Napomáhá udržení správné hladiny cukru v krvi v prvním stádiu diabetu.
    6) Podporuje sexuální funkce a léčí sexuální dysfunkce.
    7) Dopomáhá ke snížení váhy.
    8) Pomáhá ulevit od bolesti hlavy a od závratí.
    9) Pomáhá při potížích s nespavostí a přispívá k zlepšení kvality spánku.
    10) Zlepšuje chuť k jídlu a napomáhá při trávení.
    11) Udržuje Vaše oči v dobrém stavu a zlepšuje Váš zrak.
    12) Napomáhá lipolýze.
    13) Snižuje riziko rakoviny.
    14) Podporuje zdravou funkci jater a ledvin.
    15) Pomáhá při symptomech v období menopauzy.
    16) Může pomoci od ranní nevolnosti během 1. trimestru těhotenství.
    17) Napomáhá zlepšení schopnosti početí.
    18) Posiluje Vaše kosti a svaly.
    19) Může zmírnit pocit úzkosti, napomáhá při stresu.
    20) Bojuje se záněty obnovením hladiny důležitých protizánětlivých enzymů.
    21) Prodlužuje délku života.
    22) Zlepšuje žaludeční činnost při zánětech žaludku.
    23) Stimuluje vylučování růstového hormonu, budete vypadat a i cítit se mladší.
    24) Redukuje hladinu cholesterolu v krvi.
    25) Podporuje zdravou mysl a lepší náladu. 


    MODERNÍ STUDIA KUSTOVNICE ČÍNSKÉ

  • PODPORUJE V RÁMCI ZDRAVÍ IMUNITNÍ SYSTÉM 
    Mnoho studií ukázalo, že kustovnice čínská podporuje imunitní systém akcelerací transformace lymfocytů a napomáhá slezině při transformaci lymfocitů vyvolanou concavalinem A5. Studie provedená na starších lidech v Číně ukázala, že po užívání wolfberries se zvyšuje hladina lysozomu (antibakteriální látka ve slinách), IgG a IgA v séru u všech testovaných lidí. Zjistilo se, že činnost interleukinu 2 (IL-2) se zvýšila 2.26krát u dvou třetin z testovaných lidí.


  • ANTI-AGING (zpomalení procesu stárnutí) 
    Plody wolfberries přispívají k normálnímu růstu buněk a zlepšují nahrazování a reparaci DNA. LBP má rovněž antioxidační funkci na volné radikály a zmírňuje zejména jejich negativní působení na buněčnou membránu. Čínská studie u všech starších účastníků potvrdila 48% zvýšení oxidu dismutasy a 12% zvýšení hemoglobinu v séru. Toto ukazuje, že wolfberries je velice silným antioxidantem a mohla by napomáhat při zpomalení procesu stárnutí.


  • PREVENCE RAKOVINY 
    Další čínské studie ukazují, že extrakt acetonu z bobulí zpomaluje mutaci genů a to pomocí TA98 a TA1008. Někteří vědci věří, že bobule kustovnice čínské by mohly být velmi dobrým doplňkem k předcházení rakoviny jater, protože ochraňují játra a současně mají protirakovinný účinek. Sedmdesát devět pacientů mající rakovinu v pokročilém stadium podstoupilo v Číně klinický pokus -byly léčeni s LAK/IL-2 v kombinaci s LBP9. Počáteční výsledky tohoto léčení u 75 pacientů, kteří byli k dispozici, ukazuje že došlo k regresi rakoviny (ke změně směřující k zániku rakovinových buněk) u pacientů se zhoubných melanomem, rakovinou ledvinových buněk, rakovinou tlustého střeva, rakovinou plic, rakovinovým nádorem nosohltanu. Výsledky ukazují, že LBP by mola být použita jako adjuvans (pomocná látka) při bioterapii rakoviny. Japonští vědci uvedli, že bobule kustovnice mohou zpomalit růst rakovinových buněk.


  • OCHRANA JATER 
    kustovnice působí proti chloridu uhličitému vyvolanému při hepatotoxicitě a napomáhá obnovit poškozené jaterní buňky pomocí CC14, tím umožňuje obnovit jaterní nekrózu.


  • PODPŮRCE TVORBY KRVINEK 
    Studie v Číně ukázala, že usnadňuje proliferaci (novotvoření)kmenových buněk a zvyšuje počet monocytů v kostní dřeni.


  • ZLEPŠENÍ OSTROSTI ZRAKU 
    Wolfberries byly ve Staré Číně velmi oblíbené pro jejich vlastnosti zlepšení ostrosti zraku. Dnešní moderní čínští vědci zjistili, že bobule snižují čas adaptace na tmu a zlepšují vidění při tlumeném světle. Lutein a zeaxanthin jsou si příbuzné pigmenty. Ochraňují retinu(sítnici) neutralizováním volných radikálů ze slunečního světla, které by mohly poškodit oční pojivo. Existuje velmi málo potravy bohaté na zeaxanthin. Kustovnice je jednou z nich. Snížilo se fyziologické skotom (výpadek části zorného pole) a zvýšila se hladina vitaminu A u pacientů užívajících plody kustovnice.
  •  

    zdroj: wolfberry.eu

    Prohlédnout Goji v eshopu

     

     

    NzkwNGI2Nz