ESHOP

.: TOP KATEGORIE .:

Adaptogeny

Afrodiziaka

Ajurvéda

BRAHMIHILLS (Bacopa) 60 Vegan kapslí | Herbal Hills

Antidepresiva

Byliny

Čaje, nečaje

Spirulina Bio 300 tablet | Hanoju

Detoxikanty

Green soul food

Doplňky stravy

SHIITAKE houbičky 50g-1kg

Houby léčivé

BetaGlukan BIOcell 90 kapslí á 360mg | Mycomedica

Imunostimulanty

Superpotraviny

Konopné semínko celé 200g-1kg

Sušené plody

Uvedené články a popisy slouží pro informační a vzdělávací účely. Informace jsou sepsány na základě vědeckých studií(člověk, zvíře, in vitro), klinické zkušenosti nebo tradičního využití. Pokud chcete použít byliny a doplňky stravy k léčbě konkrétních nemocí, poraďte se s lékařem.


Nedejme si přírodu


Podporuje mojeID



Zdravá Výživa ve spojení se Zdravým Selským Rozumem
autor: MUDr. Pavel Nývlt, ND

Všichni co se zajímáte o zdravou výživu mně dáte za pravdu, že existuje nespočet diet, postupů, očišťovacích kůr a receptur. Co expert, to názor. Názory se často diametrálně různí, až tak, že se dostávají do protikladu. Z čeho si má nakonec jeden vybrat? Je lépe ještě „přitvrdit“ a nejíst vůbec? Nebo si vůbec nevšímat nápisů na obalech a v klidu pojídat poslední výkřiky moderní chemie prodávané jako potraviny?

Zkrátka, máme tu jeden velký zmatek. Co je ještě horší, je to, že vědci objeví co je dobré, aby to v průběhu pár let označili za škodlivé. Je těžké se rozhodnout co jíst a co ne. Vejce byly považovány za dobré a potom za škodlivé, margarin byl považován za prospěšný, než se ukázalo, že je více škodlivý, než kouření. Jedovatá soja byla po staletí krmivem pro dobytek. Potom byla považována za prospěšnou, než se prokázalo, že látky obsažené v soji jako je daidzdein a genistein, mohou způsobovat onemocnění štítné žlázy a rakovinu slinivky.

Abychom byli schopni se v této zmatenosti orientovat, použijme obyčejný selský rozum. Podívejme se na údaje získané archeology a zoology. Kdy byli lidé zdraví? Kdy nemocní? Co jedli, když byli zdraví? Lidé žijí na zemi 5-6 milionů let, naprostou většinu bez technologií. Jedli to, co bylo běžně dostupné v prostředí ve kterém žili. Většinu času z těch 5-6 milionů let lidé nevařili,protože neměli oheň. Jedli potravu syrovou.

Co k tomu mají říct zoologové? Gorily a šimpanzi, dva typy lidoopů nejbližší lidem, jedí většinou listy, kořeny, kůru stromů, hmyz, červi a hlodavce. Analýza jejich dietetického vzoru ukazuje 80% komplexních uhlovodanů, 10% bílkovin a 10% tuků. Můžeme očekávat, že prehistorický člověk jedl podobnou stravu.

Zhruba před 10 000 až 25 000 lety nastala velká změna. Lidé objevili oheň a započali obdělávat půdu. Zemědělství poskytlo lidem potravu, která do té doby nebyla poživatelná. Příkladem jsou obiloviny, fazole, nebo mléko. Na archeologických nálezech je patrná zdravá struktura kostních nálezů u kultur lovců a sběračů. Zemědělské kultury mají vysoký výskyt nálezů osteoporózy, kostních deformit a dalších degenerativních onemocnění. Vědci prokázali, že většina chronických degenerativních onemocnění jsou onemocnění podvýživy. Podvýživy ne jenom kalorií, ale hlavně jako nedostatku živin.

Moderní výživa postrádá mnoho živin. Prvním z důvodů je nedobré zacházení se zemědělskou půdou. Druhým důvodem jsou technologie zpracování potravin. Přidání uměle vytvořených chemikálií znamená zatížení samočistících procesů. Naše DNA není programována na nekonečnou řadu chemických kombinací běžně se nevyskytující v přírodě.

Výsledkem těchto přirozeně se nevyskytujících látek je chronické oslabení těla. Ztrácíme schopnost přizpůsobovat se měnícímu se prostředí. Jinými slovy: přestáváme být schopni odolávat nemocem. Zaznamenáváme dramatický nárůst výskytu rakoviny, cukrovky, srdečních i jiných degenerativních onemocnění.

Co můžeme dělat? Odpověď je návrat ke stravě našich předků jak jen je to možné. Červy, hmyz a hlodavce můžete vynechat. Jezte více syrové potravy. Vyhýbejte se škodlivým látkám a nahromaděným jedům. Jezte kompletní stravu, dbejte více na kvalitu, než na kvantitu. Vyhněte se umělým chemikáliím a přídavkům. Pijte méně nealkoholických nápojů a alkoholu, více čisté vody.



Dr. Pavel Nývlt si váží studia u primaře gastroenterologie pana MUDr. Ivana Hoška, profesora výživy Russella Marze, ND., PhD, Jacka Daughertyho,DC,ND. Další významní učitelé: Jared Zeff, ND, Lac, David Winston (medicinal priest of Cherokee indians) Gray Graham, Kerry Bone, PhD.

 

 

ODg3NjM